diumenge, 5 de febrer de 2012

Músics: John Lennon


Passat ja el día de la pau, i com que a Nadal els alumnes de 6è van cantar una cançó seva, War is over, anem a recordar al músic John Lennon, un dels artistes més vinculats a la política que han existit fins ara.

L'etapa de la vida de Lennon més vinculada a les seves idees sobre la pau es situa després de deixar The Beatles i anar-se'n de Regne Unit per a establir-se a Nova York amb la seva esposa, Yoko Ono.

Era tan fort el seu compromís amb les idees pacifistes, en una època en què tots, especialment els nord-americans, estaven molt afectats per les pèrdues de familiars a la guerra del Vietnam, que John Lennon va ser l'objectiu del govern d'Estats Units, que va intentar repatriar a Lennon a Regne Unit. Finalment no ho va aconseguir i el músic es va poder quedar per a abanderar els moviments contra la guerra des de Nova York.

Un dels seus himnes, apart del famós Imagine, és Give peace a chance (Doneu una oportunitat a la pau):


Fins i tot cantants com Jon Bon Jovi han cantat aquests himnes a la pau:


Una carta de John Lennon que va arribar amb 34 anys de retard

També cal dir que John Lennon tenía unes grans inquietuds pels valors humans i per la bondad de les persones:

"Es vosté l'Steve Tilston a qui va escriure una carta John Lennon?", es va escoltar a l'altre costat del telèfon. Steve Tilston va dir que era ell sense saber exactament a què es referia el seu interlocutor, un coleccionista americà que tenía una carta de John Lennon que mai va arribar al seu destinatari, l'artista de música folk, Steve Tilston. Aquesta carta la va escriure Lennon l'any 1971, quan Tilston tenía només 21 anys i estava començant a triomfar a Estats Units.

Fa menys de dos anys, a setembre del 2010, la carta es va fer pública. En ella, Lennon li aconsellava a Tilston que no se li pujara la fama al cap, dient-li que "la fortuna no canvia les coses importants de la vida".

La dona de Lennon, Yoko Ono, que també va firmar la carta, va expressar la seva alegría per la recuperació del text, i va afirmar que recordava el moment en què el va escriure: "és bonic, perquè ell no pretenía ser pretenciós, era especial perquè la va escriure de músic a músic", va explicar.

Ara, Tilston ha cumplit quaranta anys en el món de la música, ha gravat 20 discs i entre els seus fans figuren músics com Rod Steward. Tilston explica que encara que no li va arribar la carta, sempre ha seguit aquests consells a la seva vida: "sempre he tingut la teoría de que fer-te ric i tindre somnis d'avarícia pot tenir un efecte negatiu a l'hora de compondre música. Lennon, que pensava el mateix, me va donar la raó."

La carta, que està valorada en 7.000 lliures (un poc més de 8.500 euros), està actualment en possessió d'un coleccionista americà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada